1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

sakız neyden yapılır?

'Bir Bilene Sor' forumunda yusufsimsek tarafından 10 Eylül 2012 tarihinde açılan konu

  1. yusufsimsek

    yusufsimsek New Member

    sakız nasıl ve neyden yapılır ?
     
    Tags:
  2. Kral Çıplak

    Kral Çıplak New Member

    sakız ağacı olabilir mi?
     
  3. Geveze

    Geveze Member

    Bakkaldan bi sakız alıp içindekilere bakmak lazım
     
  4. Kral Çıplak

    Kral Çıplak New Member

    umarım açıklayıcı olur

     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 1 Temmuz 2015
  5. MaRLeY

    MaRLeY Moderator

    çıplak kral süper bir video bulmuşsun hemen arşive aldım
     
  6. Powers

    Powers Administrator Site Yetkilisi

    Sakızın tarihi ağaç reçinelerini çiğneyen antik yunanlara dayanır. Bugünkü sakızın patenti Amerika da 1869 yılında bir dişçi tarafından alınmıştır. 1928’de başka bir Amerikalı balonlu sakızı icat etmiştir.

    Balonlu sakız bütün boy ve renklerdeki sakız toplarından oluşur ancak balon şişirmede hiçbir şey yumuşak pembe şeyi yenemez. Hepsi sakızı çiğnenebilir bir madde olan sakız hamuru ile başlar. Geleneksel olarak bu hamur ağaç reçinesinden yapılırdı. Bugün bu madde plastik ve kauçuktan yapılır. Sentetiktir. Sakız hamurunu bir kar karıştırıcıya döküp renk ve aroma eklenir. Karışmaya başladığında glikoz şurubu tat vermek için karışıma dökülür. Sıvı olduğu içi sakız hamurunu tutmaya yardımcı olur. Sonra toz halinde bir tatlandırıcı olan üzüm şekeri eklenir. Malzemeler 20 dakika harmanlanır. Karıştırma işlemi her şeyi birbirine özdeşleştiren bir ısı oluşturur.

    Karışım ekmek hamuru kıvamına ulaştığında hazır hale gelir. El arabası ile ön püskürtücü denilen bir makineye aktarılır. Bu makine karışımı dar bir uçtan sıkar. Bu büyük ve hacimli tomarı ince şeritler haline getiri ve bu hali ile püskürtücülere gidebilirler. Püskürtücüler her şeridi bir balonlu sakızın gerçek boyutlarında sıkar. Bu dışarı uzun ve kesintisiz bir şerit olarak çıkar. Daha sonra lokmalık parçalara ayrılacaktır. Bu püskürtme işlemi sakızı ısıtır. Eğer kesilip paketlenirlerse ambalajlarına yapışır. Bu yüzden soğutma bölümüne alınır. Sakızlar 3 ila 7 derecede 15 dakika bekletilir.

    Balonlu sakız dışarıya çıktığında kesim ve paketleme için uygun olacak kadar soğumuşlardır bir makine iki işlemi de saniyelerden kısa sürede gerçekleştirir. Bu makine dakikada 900 parça balonlu sakızı işler.
     
  7. yusufsimsek

    yusufsimsek New Member

    acıklayıcı oldu tesekkur ederım :D
     
  8. Ekrem

    Ekrem CEO Site Yetkilisi

    varsa başka böyle enteresan sorularınız bekleriz yeni konubaşlıklarında
     
  9. Kral Çıplak

    Kral Çıplak New Member

    way be nasıl bir belgesel bu böyle o sakızın bant ta yürümesi canımı çektirdi ya big baboo muydu o çok patlayna sakiz ondan :D
     
  10. Onur1988

    Onur1988 Kovulmuş Eski Üye

    Benim bi tipitipe sormam lazım.
     
  11. Geveze

    Geveze Member

    Bakkala git al tipitipi bak keyfine ne derd ediyon nası yapılıyo adamların ekmeğini elinden mi alıcan
     
  12. Kral Çıplak

    Kral Çıplak New Member

    cidden ya eskiden negüzel her seferinde bir karikatür çıkardı içinden
     
  13. Onur1988

    Onur1988 Kovulmuş Eski Üye

    La ne ekmeği sakızdan bahsediyoruz burda. Ya bu geveze bu kafayla hiçbir yere çivi çakamaz demedi deme.
     
  14. selcuk

    selcuk Member

    Vay be baya ilgincmis yani biz şimdi plastik ve kauçuktan birşeylermi ciniyomusuz ha bilgili olmak guzelde bazen cahil kalmakta gerek şimdi ister istemez her sakız cinedigimde bu aklıma gelicek =-0
     
  15. selcuk

    selcuk Member

    Arkadaşlar sakızın nasıl yapıldıgını gayet iyi bir şekilde açıklamışınız hpinizin parmaklarına sağlık bende size evlilik sakız arasındaki uyumu göstermek istedim uamrım beyenirsiz .



    403138_344751202214669_184376751585449_1113812_936016560_n.jpg
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 6 Temmuz 2015
  16. Kral Çıplak

    Kral Çıplak New Member

    :))) hepsi çeneyi yüçlendirir
     
  17. yunusyunus

    yunusyunus New Member

    ikisi de çeneyi güçlendirir,,,
     
  18. oguz

    oguz New Member

    En güzel sakız sakız ağacından elde edilen damla sakızıdır.

    hoş kokusu ile ağızda tatlı bir lezzet oluşturur.Günümüzün sentetik sakızları öyle mi ya...
     
  19. Ekrem

    Ekrem CEO Site Yetkilisi

    evet haklısın ancak üzücü olan sanırım ileride onu bulmak imkansız olacak çünkü bi hayli sakız ağacı en son yunanistanda olan yangında kül oldu
     
  20. Cansu Köse

    Cansu Köse New Member

    Cevap: sakız neyden yapılır?

    hihihi ne güzel bir anlatım o selçuk
     

Bu Sayfayı Paylaş

Yükleniyor...